Beenspieroefeningen

Beenspieroefeningen zijn enorm populair, en je kunt je benen dan ook op allerlei verschillende manieren trainen. Het liefst zouden we allemaal mooie, slanke, strakke benen hebben, zonder vet en zonder oneven huid. Het heeft even motivatie en uithoudingsvermogen nodig om je benen in vorm te krijgen, maar dan heb je ook wat. In een fitness studio vind je verschillende apparaten waarmee je beenspieren kunt trainen, maar er zijn er ook genoeg die je gewoon lekker vanuit huis kunt doen. Wel moet je dan wat meer motivatie opbrengen, omdat je thuis al snel afgeleid bent en iets anders gaat doen, maar je hebt wel het voordeel dat je direct kunt beginnen, en niet altijd dure apparaten hoeft aan te schaffen.

De veelzijdige squat, die onder andere ook de bil- en buikspieren traint, is uitermate geschikt voor beenspieroefeningen. Je gaat wijdbeens staan op de grond en zakt door je knieën totdat je een aardige spanning voelt. Als je die eenmaal voelt, houd je je positie even een paar seconden vast, en kom je vervolgens weer omhoog. Dit doe je bijvoorbeeld 10 keer achter elkaar, hou een kleine pauze, en doe nog een paar sets. Om een squat iets zwaarder te maken kun je bijvoorbeeld gewichten in je handen houden, maar dit is niet noodzakelijk.

 

Een uitstapoefening is ook erg effectief voor je benen. Je houd hierbij je armen recht naar beneden, langs je lichaam, en stapt met 1 been naar voren uit. Bij die stap zak je met je andere been door je knie, zover dat je net de grond niet raakt. Hou dit even vast, stap terug en doe de oefening nogmaals maar dan met je andere been. Afwisselend kun je dit om te beginnen een keer of 10 doen, wat een set is, en een paar sets achter elkaar doen, met kleine tussenstops. Eventueel kun je ervoor kiezen om gewichten of flesjes water in je handen te houden, om het makkelijker te maken om je armen naar beneden te laten hangen.

 

Als je toch van plan bent om beenspieroefeningen te doen in een fitness studio, dan zijn er genoeg apparaten die je hierbij helpen. Zo heb je bijvoorbeeld de oefening leg extension. Je zit hierbij met je rug recht tegen een steun, en doet je voeten onder een kussen. Aan dit kussen zit een gewicht verbonden, dat je vaak ook nog kunt aanpassen en verstellen. Je duwt je benen omhoog totdat ze recht gestrekt zijn, en laat ze langzaam weer zakken. Herhaal deze oefening een aantal keren.

 

Je kunt ook voor de leg curl kiezen. Deze kun je in een fitness studio doen, maar ook thuis. Je gaat op je buik liggen op het bankje, en beweegt je benen omhoog. Als je het op een apparaat doet, dan heb je extra verzwaring voor je benen door middel van een gewicht. Zodra je benen ongeveer bij je billen zijn, houd je je positie even vast en laat je benen weer zakken.