Fitness oefeningen

Als je er voor kiest om fitness oefeningen te doen, heb je de keuze uit verschillende oefeningen, die aparte onderdelen van je lichaam trainen. In dit artikel zullen algemeen de oefeningen voor verschillende lichaamsdelen worden besproken, en in de kolom links kun je een keuze maken voor artikels die dieper ingaan op de verschillende fitness oefeningen voor bijvoorbeeld rug, buik of benen. In tegenstelling tot krachttraining, dat meestal vooral vanwege spieropbouw wordt gekozen, kan het fitnessen voor mensen verschillende redenen hebben. Gezondheid, fitness, sportiviteit, afvallen etc. Ongeacht de reden van het fitnessen, is het belangrijk om goed te werk te gaan, en je van te voren even te informeren, hoe je welke oefeningen precies moet doen, om je spieren en je lichaam niet te schaden.

 

Onder fitness oefeningen verstaan we bijvoorbeeld het trainen van de buik. Zoals bij bijna alle fitness oefeningen, kun je de oefeningen aan jezelf aanpassen. Doe je net voor het eerst buikspieroefeningen, dan kun je het beste rustig aan beginnen en langzamerhand wat opbouwen. Je kunt er ook voor kiezen om zwaardere oefeningen te doen, of meerdere malen per dag je buik te trainen. Het zwaarder maken van oefeningen kun je bijvoorbeeld doen door je spieren langer aan te spannen. Onder buikspieroefeningen vallen vooral de bekende situps of crunches, waarbij je plat op de grond ligt, en je bovenlichaam naar boven brengt. Hoe langer je bovenblijft, hoe meer je je spieren aanspant en hoe meer je het gaat merken. 

 

Dan zijn er ook nog beenspieroefeningen. Je beenspieren trainen kun je op verschillende manieren doen. Er zijn namelijk genoeg fitness oefeningen waarbij je aardige druk legt op je benen. Omdat er zoveel verschillende oefeningen zijn, is het makkelijk om een oefening te kiezen die in je schema past, en die niet te zwaar maar ook niet te makkelijk is voor je. De bekendste fitness oefeningen voor je benen zijn de squats, die je zelf zwaarder kunt maken door bijvoorbeeld tegelijkertijd gewicht te heffen. Je zakt dan door je knieën en komt weer omhoog, waardoor de spieren aardig getraind worden. Ook de bilspieren kun je op deze manier trainen, je spant deze namelijk ook aan als je een squat uitvoert.

 

Ook al is het niet het meest voordehand liggende, maar de rugspieren kunnen ook getraind worden door middel van bepaalde fitness oefeningen. Let hierbij op je houding, dat je rug zo recht mogelijk is, en niet in een onmogelijke positie staat. Dit kan namelijk erg slecht zijn voor je rug. Om je rug te trainen is het het beste om gebruik te maken van fitness oefeningen en apparaten waarbij je een bepaald gewicht naar je toe moet trekken. Er zijn speciale apparaten die ervoor ontworpen zijn om de rugspieren te trainen.

 

Net als bij beenspier oefeningen, zijn er ook voldoende armspier oefeningen. Deze fitness oefeningen zijn bijvoorbeeld gewichtheffen. Ook als je bijvoorbeeld je rugspieren aan het trainen bent, train je automatisch je armspieren mee. Je hebt dus meestal een combinatie van spieren die je aan het trainen bent.