Sportvoeding

Sportvoeding is een begrip dat je erg veel zult tegenkomen als je aan krachttraining doet, of aan bodybuilding. Dit zijn namelijk sporten waarbij je een bepaald dieet moet aanhouden, om die lichaamsbouw te krijgen die je uiteindelijk wil hebben. Het trainen zelf is uiteraard heel erg belangrijk, maar sportvoeding speelt ook een essentiële rol. Je kunt namelijk wel dagelijks 8 uur trainen, maar als je vet blijft eten en ongezonde dingen eet en drinkt, dan heeft de training ook weinig zin.

 

Je hebt natuurlijk sportvoeding in de vorm van levensmiddelen die je afstemt op je sportleven. Zo moet je bijvoorbeeld veel eiwitten innemen, weinig slechte koolhydraten, en veel proteïne. Deze stoffen kunnen in veel verschillende levensmiddelen worden gevonden. Als je eenmaal weet waar je ze vind, dan kun je je eetpatroon daaraan aanpassen, en misschien zelfs een eigen shake creëren waarin al deze voedingsstoffen te vinden zijn. Zo kun je lekker creatief bezig zijn, en de shake aan je eigen smaak aanpassen.

 
Naast natuurlijke voeding heb je wat betreft sportvoeding ook nog talloze voedingssupplementen die je kunt krijgen. Er zijn honderden merken die sportvoeding in de vorm van shakes, poeder en pillen aanbieden. Je kunt hierbij denken aan eiwitshakes of eiwitpoeder, creatine of carnitine pillen. Je hebt zelfs tegenwoordig snoepjes, die naar fruit smaken, maar die ook bepaalde voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor sporters. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het vinden.

 

Je hebt zelf de keuze of je naar een winkel of voedingswinkel gaat om te zien wat zij in hun assortiment hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om via het internet rond te kijken en te bestellen wat je nodig hebt. Dit bespaart je waarschijnlijk een hoop tijd, en je kunt gerichter zoeken naar producten die je wilt hebben.

 

De meeste supplementen die vallen onder sportvoeding zijn bedoeld voor spierherstel en spieropbouw. Vooral bodybuilders hebben baat bij veel sportvoeding. Het zorgt er immers voor dat, in combinatie met goede voeding, de spieren zo groot mogelijk worden en het lichaam zich daar aan aanpast. Onder sportvoeding verstaat men ook energie bevorderende middelen, zoals drankjes of repen, die voor bijvoorbeeld wielrenners of atleten zeer voordelig zijn. Het zorgt ervoor dat zij hun energieniveau op peil kunnen houden en het maximale uit hun prestaties kunnen halen.

 

Je moet dus voor jezelf bepalen of sportvoeding wat voor je is of juist niet. Je moet het niet overdrijven en te veel sportvoeding tot je nemen, dat kan namelijk weer negatieve uitwerkingen hebben, zoals uitputting of hoofdpijn. Informeer dus van te voren altijd goed over de producten die je gaat nemen. Bekijk recensies, vraag na bij de verkopers, en kijk wat de bijwerkingen kunnen zijn. Het is goed om een beetje wantrouwend te zijn, het gaat immers om je lichaam, en je gezondheid.

 

 

Als je dit allemaal in de gaten houd, dan kan sportvoeding voor jou een goede begeleider zijn, die je helpt om je sportieve doelen te bereiken.