Borstspieroefeningen


Je wilt graag je borstspieren trainen, maar je weet niet welke oefeningen daarvoor het meest effectief zijn? Dan ben je hier op de juiste plek. Om je borstspieren te trainen kun je verschillende soorten oefeningen doen, voor de meeste oefeningen heb je echter wel gewichten nodig. Je kunt deze natuurlijk prima aanschaffen en thuis je oefeningen afwerken, maar ook in de sportschool heb je een uitgebreid gamma aan gewichten en apparaten om je borstspieren te oefenen.

 

Opdrukken (push-ups)

 

Een hele bekende oefening die onder andere de borstspieren traint, is het aloude opdrukken, ook wel push ups genoemd. Hierbij heb je geen extra gewichten nodig, omdat je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. Naast het feit dat je je borstspieren traint, komen ook je armspieren, je buikspieren en je rugspieren aan de beurt. Zorg er bij het opdrukken voor dat je je hele lichaam recht houdt, dus span je buik, billen en benen aan, zodat alles in één rechte lijn is. Zet je handen recht onder je schouders. Bij het naar beneden komen van je lichaam is het de bedoeling dat je nog steeds een rechte plank blijft en dus niet door je rug zakt. Als deze oefening nog te zwaar is, kun je ook beginnen door je knieën op de grond te houden en op deze manier op te drukken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dumbell Fly

 

Heb je gewichten in huis of ben je op de sportschool, dan is dit ook een goede borstspieroefening. Een fitnessbankje is in dit geval wel aan te bevelen, omdat de oefening optimaal uitgevoerd wordt als je ellebogen lager dan je rug komen. Als je net begint kun je deze oefening ook liggend op de grond doen. Dumbells zou je in noodgevallen of op reis, kunnen vervangen door een ander soort gewicht, bijvoorbeeld melkpakken of colaflessen. De bedoeling is dat je op je rug ligt, in beide handen een gewicht neemt en je armen recht boven je gezicht strekt zodat je de dumbells kunt zien. Beweeg nu, met je armen licht gebogen, je armen opzij. Je spreid je armen van je lichaam weg. Daarna breng je je armen weer omhoog tot boven je hoofd. Ook bij deze oefening worden je arm en schouderspieren gebruikt, maar je borstspieren zijn het meest aan het werk.

Bankdrukken (bench press)


Nog een hele bekende oefening om je borstspieren te trainen is het bankdrukken. Met deze oefening train je het middelste gedeelte van je borstspier en daarbij pak je ook nog je triceps, schouders en rug mee. Bij het bankdrukken lig je op een speciale bank, waarbij je een stang met aan beide kanten een gewicht omhoog drukt. Als je zwaarder gaat trainen is het belangrijk dat je dit wel onder goede begeleiding doet, iemand die je kan helpen als het gewicht toch te zwaar wordt. Een gewicht van 100 kilo op je borstkas voelt over het algemeen niet zo prettig.

 

Dit zijn een aantal bekende borstspieroefeningen, maar als je de sportschool bezoekt vind je er vast nog meer En de afwisseling kan voor een goede training zorgen.