Proteïne

Proteïne is een belangrijk voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt onder sporters.

Proteïne is te vinden in levensmiddelen zoals vlees, noten, peulvruchten en zuivelproducten.

Het is een van de bouwstenen van het lichaam, absoluut noodzakelijk voor spiergroei, en zou dus ook meer moeten worden geconsumeerd als er aan krachttraining wordt gedaan.

Toch is het moeilijk om altijd te letten op welke levensmiddelen welke voedingsstoffen bevatten.

Daarom kun je proteïne ook als voedingssupplement kopen in de vorm van pillen of poeder.

Zo kun je eerst uitrekenen hoeveel proteïne je nodig hebt, waarna je gemakkelijk een pilletje bij je eten kunt innemen, of een shake kunt maken.

 
Iedereen weet dat je elke dag een bepaalde hoeveelheid voeding en vocht nodig hebt, maar als je intensief aan sport, fitness en krachttraining doet, dan heeft je lichaam behoefte aan andere voedingsmiddelen dan de gemiddelde mens. De juiste voeding draagt bij aan de groei van je spieren, dus is het belangrijk om naast de juiste oefeningen te doen, ook de juiste voedingsmiddelen te eten.

 

De belangrijkste bouwstof voor je spieren zijn eiwitten. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zorgen ervoor dat je spieren goed kunnen herstellen na een intensieve training, maar zij zorgen ook voor een betere spieropbouw. Wat zijn de voedingsmiddelen waar deze broodnodige eiwitten inzitten en wat kun je dus als sporter het beste eten?

 

 

Een van de beste voedingsmiddelen waar veel gezonde eiwitten in zitten is kipfilet. Je ziet dan ook veel bodybuilders regelmatig een portie kipfilet naar binnen werken. Kipfilet is rijk aan proteïne en gemakkelijk en gevarieerd te bereiden. Het maakt niet ui of je kiest voor gerookte kipfilet in bijvoorbeeld een salade of gebraden kipfilet met broccoli en rijst of misschien wil je de kipfilet liever roerbakken met groenten en noodles.

 

Een ander voorbeeld van een voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten en daarnaast ook nog gezonde vetten, is tonijn. Haal simpelweg een blikje tonijn in de supermarkt en maak hier een heerlijke pastasalade van, doe wat tonijn op brood of eet het door een smakelijke spaghettisaus. De mogelijkheden zijn eindeloos en in 100 gram tonijn zit al 25 gram eiwit, zo kom je makkelijk aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten.

 

Als ontbijt eet je misschien niet zo gauw kip of tonijn, maar een schaaltje kwark lust je misschien wel. Als je kiest voor magere kwark ben je erg goed bezig, want ook kwark zit bomvol eiwit, per 100 gram heb je al gauw 10 gram eiwit te pakken en magere kwark heeft een lage hoeveelheid vet. Als ontbijt kun je de kwark prima combineren met een banaan, blauwe bessen of ander fruit. Je zou het zelfs met bevroren fruit in een blender kunnen doen om een shake te maken.

 

Omdat je waarschijnlijk niet al je benodigde eiwitten als sporter uit je voeding kunt halen, is een eiwitshake een prima aanvulling. De proteïnen in zo’n shake kunnen je net even dat laatste beetje geven dat je lichaam nodig hebt. En om de smaken hoef je het niet te laten, want er zijn tegenwoordig zo veel verschillende, dat het drinken van zo’n shake echt een traktatie is. Van chocolade tot ananas en van cookie dough tot gewoon vanille, het is er allemaal en veel meer. Zorg er bij het kopen van eiwitshakes wel voor dat je kiest voor whey hydro isolaat, dit is wat duurder maar is tevens de meest zuivere vorm van eiwitten.

 

Al met al kun je prima door op je voeding te letten je proteïne inname verhogen door bijvoorbeeld meer kip en kwark te eten. Daarnaast zijn eiwitshakes een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.