Rugspieroefeningen

Het trainen van je rugspieren is iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld het trainen van je been- of buikspieren. Je moet bij rugspieroefeningen ook altijd goed opletten dat je je rug niet verkeerd plaatst, zodat je later last krijgt ervan, wat erg snel kan gebeuren. Rugspieroefeningen zijn vooral goed tegen rugpijn en andere rugklachten, en om je rug wat sterker te maken. Als beginnen kun je het beste bij de makkelijkste rugspieroefeningen beginnen, en dan langzaamaan naar de wat gevorderde oefeningen gaan, of de makkelijke oefeningen wat zwaarder maken. Doordat je de rugspieren traint, heb je meer spierkracht in de rest van je lichaam, en kun je beter in balans blijven. Je rug is immers datgene wat ons in stand houdt, en je hele lichaam ondersteunt.

 

Een rugspieroefening die je kunt doen op de sportschool bijvoorbeeld, is met een gewicht. Je gaat stevig staan en pakt een gewicht beet, waarna je deze probeert omhoog te tillen, zo ver als je kan, vanuit je rug. Dit is het belangrijkste, dat je vanuit je rug de hele beweging maakt, en deze zo recht mogelijk probeert te houden. Zak in het begin een klein beetje door je knieën om het wat makkelijk te maken de stang omhoog te tillen.

 

Een andere rugspieroefening die je eigenlijk alleen in de sportschool kunt uitoefenen, tenzij je zelf zo’n apparaat thuis hebt, is de latpull. Dit is een apparaat waar je in moet gaan zitten, en de stang die boven je hoofd hangt beet moet pakken. Vervolgens trek je met je armen de stang naar beneden, richting je borstkas, en laat je hem langzaam weer naar boven gaan. Ook hier is het heel erg belangrijk dat je je rug erg recht probeert te houden.

 

Een pull-up kan ook een goede oefening zijn om je rugspieren te trainen en sterk te houden. Hierbij ga je als het ware aan een stang hangen met je voeten van de grond. Daarna trek je jezelf omhoog aan de stang totdat je op kin hoogte bent. Daarna zak je weer naar beneden, en je kunt zelf bepalen hoeveel van deze oefeningen voor jou goed zijn. 

Ook heb je in het fitnesscentrum een apparaat waar je op je buik op kunt liggen, en je kunt er oefeningen op doen die een beetje lijken op push-ups maar dan omgekeerd. Tot aan je heupen ben je ondersteund op het apparaat, en als je je op het apparaat bevind, buig je je bovenlichaam zo ver mogelijk naar voren, en kom je weer terug omhoog. Dit doe je bijvoorbeeld in sets van 10 of 20, met een pauze.

 

 

 

Dus naast het feit dat je je rug kunt trainen om fitness redenen, is het ook heel erg belangrijk om dit te doen vanwege je gezondheid. Rugklachten komen namelijk enorm veel voor, en kunnen uiteindelijk tot ernstige letsels leiden, als je niet goed met je rug omgaat. Kies er dus voor om ook regelmatig rugspieroefeningen in je schema te plaatsen, het is namelijk een deel van je lichaam dat vaak wordt vergeten bij fitness.