Fitness schema

Als je besluit naar de sportschool te gaan je wilt gaan fitnessen, dan is een goed Fitness schema onontbeerlijk. Door een goed schema aan te houden train je je lichaam optimaal en voorkom je blessures. Ga voor een goed schema altijd langs bij je sportinstructeur. Als het goed is zal hij samen met jou kijken welk schema bij jouw doelen en fitness level passen. Daarnaast is het de bedoeling dat je om de paar weken je schema aanpast, zodat je spieren geprikkeld blijven en je zelf gemotiveerd blijft.

 

Een beginners schema in de fitness zaal zou er als volgt uit kunnen zien:

Voor de benen: Squats, Leg Curls en Leg Extension

Voor de borst: Benchpress en Incline fly

Voor de rug: Front pull down en dumbell row

Voor de schouders: Dumbell press en dumbell side raise

Voor de armen: Triceps push down en seated dumbell curl

Voor de buik: Crunches en plank

 

Het kan natuurlijk best zo zijn dat jouw sportschool niet precies al deze apparaten heeft, hoewel dit wel de meest algemene fitness apparaten zijn. Uiteraard weet jouw trainer precies welke oefeningen je dan in de plaats zou kunnen doen. Een aantal van de hierboven genoemde oefeningen kun je natuurlijk ook thuis doen. Zo zou je tijdens de commercial breaks prima om en om kunnen planken en crunches doen. Op die manier versterk je je “core”, buik en rugspieren, wat je algehele lichaam uiteindelijk ten goede komt.

 

 

 

Als je tijdens de training merkt dat bepaalde oefeningen te licht of juist te zwaar gaan is het verstandig even aan de bel te trekken bij je instructeur. Hij of zij kan je dan vertellen of het beter is om zwaarder te trainen of juist het aantal herhalingen of sets te verhogen. Dat is namelijk geheel afhankelijk van het doel van je training. Als je bijvoorbeeld voor spieropbouw en kracht traint, dan is het juist zaak om zo zware mogelijk te trainen met zo weinig mogelijk herhalingen. Dus bijvoorbeeld een set van 8 herhalingen doen, waar bij je de achtste herhaling nog maar net haalt. Dan ben je goed met krachttraining bezig. Zodra de achtste te makkelijk wordt, is het de bedoeling om het gewicht te verhogen.

 

Het blijft ontegenzeggelijk belangrijk om je trainingsschema, zeker als beginner, op te stellen met je instructeur. Je bent dan op een goede manier aan het trainen, ziet snel resultaat en je blijft gemotiveerd om op die manier door te blijven gaan. Je zal de eerste niet zijn die afhaakt omdat hij of zij voor het gevoel hard aan het trainen is, maar geen resultaat ziet. En naast een goed trainingsschema is een goed voedingsschema natuurlijk ook enorm belangrijk. Als je hard traint, maar je eet thuis als die verbande calorieën er weer aan in de vorm van patatjes en kroketten, dan helpt zelfs het beste trainingsschema niet. Zorg er dus eigenlijk voor dat je ook je levensstijl aanpast aan het doel dat je wilt bereiken, alleen dan kun je het optimale uit je training halen.