Proteine shakes – eiwitshakes – whey shakes

Een van de veelgebruikte spierversterkende middelen die door sporters, maar vooral door bodybuilders worden gebruikt, zijn proteïne shakes. Een ander en makkelijker te begrijpen woord voor proteïne shake is eiwitshake. Deze shakes hebben een zeer grote en brede omvang qua begrip. Daarom zal hieronder wat meer uitleg volgen.

 

Proteïne wordt vaak gebruikt als aanvulling op de diëten van sporters, om de spieren sterker te maken en de prestaties te bevorderen. Proteïne zit in zeer veel verschillende levensmiddelen. Voor sporters is het echter lastig om alleen op de producten te letten, of er genoeg proteïne in zit. Daarom nemen zij per dag 1 of meerdere shakes tot zich. Deze proteïne is in poedervorm, die gemixt wordt met water, melk of vruchtensap. De shakes worden veelal net voor of na het trainen ingenomen voor een zo goed mogelijk resultaat. Er kan voor worden gekozen om proteïne in poedervorm te kopen en dit vervolgens zelf te mixen, of een kant en klare shake te kopen.

 

De proteïne shakes bevatten een hoop eiwitten, die nodig zijn voor spieren om te groeien. Wei eiwitten zijn zeer belangrijk voor de spiergroei, zij bevatten namelijk de meeste aminozuren die nodig zijn. Spieren bestaan immers uit eiwitten. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste shake voor je uit te vinden. Er bestaan essentiële en niet-essentiële aminozuren en hier moet een balans in gevonden worden. Het innemen van eiwitten kan ervoor zorgen dat het hongergevoel veel en veel minder wordt. Als je dan rust, zorgen je spieren ervoor dat je meer calorieën verbrand en dus meer aan gewicht verliest, maar meer spiermassa opbouwt.

 

Behalve in poederzakjes en kant en klare shakes, zijn er ook tientallen recepten te vinden op het internet en in vakbladen, die je de mogelijkheid geven zelf je proteïne shake te maken met verse producten. Dit is een gezondere keuze en afhankelijk van de shake die je maakt ook nog goedkoper. Voor sporters die nog speciale diëten volgen zoals vegetarisme of een dieet om gewicht te verliezen, is dit de beste manier om de ‘perfecte’ shake te creëren. Omdat je bijvoorbeeld de dierlijke producten weg kunt laten en soja eiwitten neemt, of juist de suiker mindert of helemaal weglaat. Zo kun je met iets meer moeite, een shake maken die helemaal bij jou en je leefstijl past.

 

 

Er is geen precieze algemene hoeveelheid van proteïne die je moet binnenkrijgen, aangezien iedereen een andere lichaamsbouw heeft en afhankelijk van je gewicht, leeftijd en lengte heb je meer of juist minder proteïne nodig.

 

Op speciale sites kun je terecht voor de merken die door ervaren mensen als prijs/kwaliteit goed of juist slecht worden ervaren. In sommige merken kunnen namelijk langzaam afbreekbare eiwitstructuren zitten. Een goede combinatie van training, voeding en eiwitten is belangrijk om het gewenste resultaat te behalen. Als je aan het bodybuilden bent is training heel belangrijk. Probeer je gewicht te verliezen is het juist van belang dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en meer calorieën verbrand, omdat natuurlijk, zoals al eerder genoemd, proteïne shakes ervoor kunnen zorgen dat je geen honger meer hebt en dus afvalt.