Spierversterkende middelen

Bij verschillende sporten, maar vooral bij bodybuilding, worden door sporters vaak spierversterkende middelen gebruikt.

spierversterkende middelen
Dit gebeurt om zo veel mogelijk massa en een zo groot mogelijke omvang van de spieren te creëren. In de jaren ’60 en ’70 was hiervan een opkomst te bemerken. In dit artikel zullen verschillende belangrijke opties worden besproken die populair zijn bij sporters.

 

Vanaf de jaren ’70 stond een topprestatie niet meer op de voorgrond, het lichaam en de spieren een zo groot mogelijke omvang te laten hebben werd plots belangrijker.

 

Uiteraard is bij bodybuilding een aangepast en strikt dieet van groot belang. Maar er wordt veelal gebruik gemaakt van middelen die de spieren versterken.

 

Er werden eerst nog strenge controles uitgevoerd voor aanvang van wedstrijden op illegale middelen, maar nu zijn veel middelen gelegaliseerd.

 

In steeds meer gewone winkels en speciale natuurvoedingswinkels zijn tegenwoordig pillen te koop die speciaal zijn ontwikkeld om het groeien van de spieren te bevorderen. Vaak zijn dit legale middelen, maar er zijn er ook die tijdens wedstrijden verboden zijn. Elke organisatie heeft zijn eigen lijst met verboden producten.

 

Omdat spierversterkende middelen vaak ook risico’s met zich meebrengen, willen veel sporters uitsluitend op natuurlijke wijze hun spieren kweken, dat wil zeggen dat zij alleen met krachttraining en gezonde en passende voeding hun lichaam willen bevorderen. Talloze levensmiddelen bevatten van nature veel proteïnen, zoals bijvoorbeeld eieren, kalkoen en kip. Als toevoeging naast een maaltijd, of als vervanging hiervan, worden door veel sporters proteine shakes geconsumeerd. Dit komt vaak voor in de vorm van poeder, dat gemixt wordt met melk of vruchtensap. Proteine shakes zijn natuurlijke producten, zijn niet gevaarlijk en staan zeker niet op een lijst met verboden spierversterkers.

 

Buiten deze middelen om zijn er ook sporters die tot illegale maatregelen overgaan, zoals het gebruiken van middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor veterinair gebruik. Dit heeft tot resultaat dat de spieren in omvang zeer snel groeien, en het er dus beter uitziet (al zijn er ook bodybuilders die overdrijven, en geen klein beetje).

 

Testosteron en groeihormonen zoals anabole steroïden zijn ook zeer geliefd om de spieren snel te laten groeien. Voor de sport heeft dit tot voordeel dat het lichaam er enorm en breed uitziet, maar er zijn ook risico’s aan verbonden, en er zijn zelfs sterfgevallen bekend. Een van de eerste anabole steroïden die gemaakt werd was Dianabol. Hierbij waren echter veel klachten op te merken zoals prostaten die vergroot waren, moeilijkheden bij het urineren en leverziektes.

 

 

Anabole steroïden tot zich nemen versterkt de opbouw van eiwitten, wat leidt tot een snellere groei van de spiermassa. Deze vorm van spierversterkende middelen is verboden om te gebruiken bij het participeren aan wedstrijden. Een positieve uitslag op een test kan leiden tot een geldstraf of diskwalificatie van de wedstrijd. Ook is het zeer risicovol om zomaar een willekeurig merk te kopen, omdat er, zoals ook bij vele andere producten, veel nep steroïden in de omloop zijn. Deze zijn gevaarlijker en kunnen eerder dood en ziektes als gevolg hebben.

 

Kortom, er zijn talloze middelen die eraan meehelpen om de spiermassa snel te laten groeien. Of het legale of illegale middelen zijn; het siert een sporter die met het oog op zijn eigen gezondheid, op een zo natuurlijk mogelijke manier zijn doel wil behalen.