Carnitine

carnitine steakCarnitine is een ammoniumzout dat wordt gecreëerd in de lever en nieren van ons lichaam, na consumptie van vlees. Het zorgt voor het transporteren van vetzuren in het lichaam.

 

De stof carnitine komt bijna alleen maar voor in dierlijke producten, wat ook enigszins uit de naam af te leiden is, aangezien ‘carne’ in het Spaans vlees betekent. Dit wil dus zeggen dat vleeseters een hoger gehalte aan carnitine hebben dan vegetariërs. In rood vlees en zuivel producten zit het meeste carnitine. Het komt echter ook voor in onder andere noten, peulvruchten en verschillende groenten.

 

Het zorgt er ook voor dat een goede energieproductie plaatsvindt in het lichaam en beschermt het hart en onze bloedvaten. Het is in alle weefsels in ons lichaam te vinden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld creatine, dat bijna alleen in de spieren voorkomt.

 

Carnitine wordt heel veel gebruikt als ingrediënt in voedingssupplementen. Sporters gebruiken de stof als vetverbrander.

 

Omdat het meestal wordt gebruikt bij krachtinspanningen, zorgt de stof ervoor dat het lichaamsvet wordt gebruikt om met de energie op de proppen te komen voor de sport.

 

Sporters nemen bijvoorbeeld drie maal daags een capsule van 500mg, wat een maximale werking zou moeten vertonen. Dit is dan ook gelijk de maximum hoeveelheid die men op een dag zou moeten innemen. De prestaties tijdens het sporten worden beter en de spieren worden sneller opgebouwd en/of hersteld. Ook wordt het uithoudingsvermogen vergroot.

 

Carnitine kopen

 

Een voordeel van carnitine is dat het heel goed te combineren is met andere voedingssupplementen. Dit maakt het voor sporters makkelijker verschillende stoffen in te nemen zonder dat deze slechte uitwerkingen op elkaar of op het lichaam hebben.

 

Naast sport wordt er door verschillende groepen mensen ook gedacht dat carnitine helpt bij het afvallen. Dit is niet officieel bewezen in verschillende onderzoeken, maar toch wordt het toegevoegd aan diverse afslankpreparaten.

 

Er zijn geen bijwerkingen of nadelen bekend bij een normale dosering van carnitine. Wel kan het zijn dat bij overmatig of verkeerd gebruik van carnitine klachten zoals bijvoorbeeld diarree en buikklachten voorkomen.

 

Een Italiaans onderzoek heeft bewezen dat carnitine bij oudere mensen een heel duidelijk resultaat oplevert. Eerder werd al gezegd dat bijvoorbeeld bij het afslanken de werking niet optimaal is, maar sommige mensen wel degelijk een verschil merken. In het onderzoek naar de ouderen kregen deze carnitine toegediend en was het resultaat van het onderzoek dat de vermoeidheid van de mensen bijna met de helft is verminderd. Op oudere mensen heeft het dus wel degelijk een goede werking, zonder bijwerkingen.

 

Carnitine is dus niet een stof die voor het grootste deel door sporters wordt gebruikt, maar heeft ook veel andere nuttige eigenschappen.

 

Zoals al eerder aangegeven, is carnitine een stof die het hart beschermt. Daarom wordt het in de medische wereld ook gebruikt bij mensen met verschillende hartaandoeningen. De druk op de borst wordt minder en de stof werkt prima samen met andere middelen. Dat carnitine hartaanvallen zou kunnen voorkomen is echter niet bewezen.