Vet verbranden

Om de spieren mooi te laten uitkomen, moet je lichaam een laag vetpercentage hebben. Om vet te verbranden, zal je vooral moeten sporten: cardio!

 

Doe zeker ook aan krachttraining (met zware gewichten), want als je enkel cardio doet zal je lichaam eerst spieren afbreken en dan pas vet. Dat is niet de bedoeling!

 

De manier om vet verbanden in je sport schema op te nemen is door 3 keer cardiofitness van ongeveer 30 minuten toe te voegen, naast krachttraining. Cardiofitness kan fietsen, lopen, spinning, roeien en zelfs stevig wandelen zijn. De sleutel tot succes is de juiste hartslagfrequentie. Als je namelijk met een heart rate van tussen de 60 en 70% van je maximale hartfrequentie traint, zul je vet gaan verbranden. Deze maximale heart rate is vrij eenvoudig te berekenen door je leeftijd af te trekken van 220. Dus als je 30 jaar bent is je maximale heart rate: 220 – 30 = 190 slagen per minuut. Als je vet wilt verbranden dan zal je in dit geval 65% van 190 aan moeten houden en dat is 124. Als je deze hartslag gedurende de 30 minuten durende workout redelijk stabiel houdt zul je vet verbanden.

 

Nu kun je natuurlijk als een gek elke vijf minuten je pols opnemen, maar niet alleen is dit een onnauwkeurige methode, ook is dit nogal onhandig als je lekker aan het sporten bent.

Gelukkig zijn er tegenwoordig hartslagmeters op de markt en ook de meeste cardiotoestellen in de sportschool zijn tegenwoordig uitgerust met hartslagmeters. Sommige zijn zelfs zo ingesteld dat je training automatisch wordt aangepast als je hartslag te hoog of te laag wordt, ideaal want nu hoef je het zelf niet meer in de gaten te houden.

 

Als je zelf gaat hardlopen of wandelen is het verstandig een eigen hartslagmeter aan te schaffen. De meeste sportwinkels verkopen deze wel en soms zijn er zelfs leuke aanbiedingen bij supermarkten. Zo’n hartslagmeter werkt meestal met een borstband en een soort horloge. Op dit horloge kun je dan je hartslag aflezen en zo weet je dus of je je training moet aanpassen.

 

Uiteraard is al je harde werk voor niks als je ook niet je voedingsschema aanpast. Als je gewoon vette en zoete dingen blijft eten, dan zal je vetpercentage niet of nauwelijks zakken. Zorg er dus ook voor dat je kijkt naar wat je in je mond stopt en vervang de ongezonde dingen voor een gezondere variant.

Als je alleen cardiotraining doet zul je uiteraard vet verbranden, dit gaat echter veel sneller en beter als je ook krachttraining doet. Dat heeft een hele simpele verklaring. Je spieren verbranden vet, dus hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je verbranding is, hoe meer vet je verbrand. Simpeler kan ik het niet maken, dus pak ook de halters en dumbells er bij en je schema om vet te verbranden is compleet.