Proteine Dieet

De naam zegt het al, bij een proteine dieet neem je vooral veel proteines op.

Toch kan je niet alleen maar proteinen eten. Je hebt ook koolhydraten nodig, anders neemt je lichaam de proteinen niet op!

Het is dus belangrijk om een goede balans te zoeken, zodat je het juiste aantal voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een algemene regel zegt: per dag neem je best 4 gram proteine op per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 80 kilo, dan neem je dus 320 gram proteinen per dag op.

1 kipfilet bevat ongeveer 30 gram proteinen… je ziet, je zal veel mogen eten!

 

Proteïne of eiwitten zijn onlosmakelijk verbonden met krachttraining en dus ook met bodybuilders. De verklaring is eigenlijk heel simpel, door krachttraining worden je spieren geprikkeld en geeft je lichaam een signaal om deze te laten groeien. Doordat je zorgt dat je meer eiwitten binnenkrijgt, geef je je lichaam de juiste bouwstenen om dit mogelijk te maken. Maar hoeveel eiwitten zou je in je dieet moeten opnemen als bodybuilder?

 

De meningen zijn hierover nogal verdeeld en het is van persoon tot persoon verschillend. Het is ondermeer afhankelijk van je lengte en gewicht, je sportniveau en je metabolisme. Er is echter een goed algemene stelregel die je prima kan toepassen en die er voor zorgt dat je in ieder geval niet te veel of te weinig eiwitten binnenkrijgt in verhouding tot je koolhydraat en vetinname. Als je er voor zorgt dat je elke 2,5 tot 3 30 tot 40 gram eiwitten binnenkrijgt, ligt je minimale eiwitinname ronde de 150 gram en is het maximaal 240 gram. Voor de meeste mensen die aan krachttraining doen is tussen de 180 en 200 gram eiwitten voldoende. Bodybuilders hebben nog wat extra nodig, afhankelijk van de training die ze doen.

 

 

Al die eiwitten zijn moeilijk om via normale voeding binnen te krijgen. Kwark is een perfecte leverancier van eiwitten, maar het handigste en beste is het om je eiwitten in de vorm van een supplement te nemen. Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende smaken en soorten eiwitshakes op de markt die je hierbij kunnen helpen. Het is echter belangrijk op zoek te gaan naar de juiste eiwitshakes, want ze verschillen enorm van elkaar.

 

Als je een eiwitshake aan je dieet wilt toevoegen dan is het belangrijk om te zoeken naar shakes met whey eiwitten, of in goed Nederlands wei eiwitten. whey eiwit bevat essentiële aminozuren die nodig zijn voor herstel en opbouw van je spieren. Dus zorg ervoor dat als je voor een eiwitsupplement kiest in de vorm van een shake dat deze op basis  van whey eiwitten gemaakt is.

 

Een ander voordeel dat je hebt bij het gebruik van deze eiwitten is dat de kans op spierpijn na een training een stuk minder is, juist omdat die eiwitten zorgen voor het herstel en opbouw van je spieren. Het maakt overigens niet uit of je een shake voor of na het sporten tot je neemt. Ideaal is een uur voor of na de training, juist vanwege het feit dat het je lichaam wat energie kan kosten om de proteïne te verwerken, is dit aan te raden.

 

Al met al zul je dus voor jezelf een goede balans moeten vinden voor de inname van je eiwitten en je zou een expert kunnen vragen om een goede berekening te maken voor jouw specifieke behoefte. En dan kom j er waarschijnlijk al experimenterend achter wat voor jou het beste werkt.