Dieet schema

Als je een dieet wilt volgen dan associeer je de term dieet in eerste instantie met afvallen. Dat is heel logisch want dat is wat we de afgelopen jaren keer op keer te horen hebben gekregen. Toch betekent de term dieet eigenlijk gewoon leefregel. Er zijn eigenlijk twee soorten diëten: een dieet waarvan je afvalt, dus een energiebeperkt dieet en daarnaast een dieet waarvan je aankomt, dus een energieverrijkt dieet. We zullen ons hier beperken tot een energiebeperkt dieet.

 

Door je de energie die je binnenkrijgt te beperken en eventueel de energie die je verbrandt te verhogen zul je afvallen. Je lichaam haalt de energie dan niet meer uit de voedingsstoffen die je eet, maar spreekt je vetreserve aan. En op die manier ga je dus afvallen. Maar hoe maak je een goed dieet schema?

 
Een dieetschema zorgt er voor dat je duidelijk krijgt wat je dagelijks eet en wat je dagelijks verbrandt. De gemiddelde vrouw heeft ongeveer 2000 kcal per dag nodig en de gemiddelde man heeft ongeveer 2500 kcal per dag nodig. Dit kan verschillen naar mate van leeftijd en dagelijkse activiteit. Je kunt online een simpele berekening maken door een aantal factoren in te vullen en zo een voor jou accurate calorie-inname te bepalen. Dit is dus het aantal calorieën dat je nodig hebt om p gewicht te blijven. Als je wilt afvallen, dan moet je hier onder gaan zitten. Als je er zo’n 500 kcal per dag onder gaat zitten dan zul je langzaam, maar zeker blijvend afvallen. Je kan het iets strenger voor jezelf maken door er 800 kcal onder te gaan zitten, maar meer is niet aan te raden. Dan krijg je namelijk te weinig voedingsstoffen en vezels binnen waardoor je roofbouw op je lichaam pleegt. Je volgt dan een crashdieet waarbij je snel afvalt, maar waarschijnlijk kom je net zo veel en meer aan als je weer gewoon gaat eten. Alleen vanwege het feit dat je dan minder spieren hebt, want die zijn door je lichaam verbrand omdat het te weinig voedingsstoffen kreeg, en spieren zorgen nu eenmaal voor een hogere verbranding.

 

 

Als je je dieet schema op een rijtje hebt is het verstandig om ook je beweging onder de loep te nemen. Hoeveel beweeg je nu en wat zou je daar nog bij kunnen doen? Ideaal zou zijn als je 3 keer per week een uur zou trainen en elke dag in ieder geval een half uur beweging krijgt. Dat laatste kan in de vorm van fietsen, wandelen en zelfs stevig tuinieren telt mee. Focus je niet alleen op cardio, maar ook op krachtoefeningen. Zoals eerder gezegd, spieren verbranden vet, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je verbrand. En dat is dus zelfs in rust toestand!

 

Al met al gaat het er dus om dat je een goed combinatie vindt tussen gezond eten, minder calorieën binnen krijgen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft en voldoende bewegen. Zorg er voor dat je qua eten nog steeds lekker eet en jezelf geen dingen ontzegd. De bedoeling is dat je minder eet, maar niet dat je niet meer mag genieten van lekker eten. Houd een eetdagboek bij en wees eerlijk over wat je binnenkrijgt, dan zie je al snel waar het mis gaat en waar je dus moet bijsturen.