Creatine

creatineCreatine is een stof die in ons eigen lichaam wordt aangemaakt.

 

Het komt voor in verschillende delen van het lichaam, maar het grootste deel zit in onze spieren, waar het vanuit de lever en nieren terecht komt. Daarnaast zit het ook in mindere mate in vlees en vis.

 

De creatine die we dus in ons lichaam hebben komt voort uit de eigen productie en de producten die we dagelijks consumeren. Ons lichaam bevat zo’n 120 tot 140 gram creatine.

 

Heb je dan nog extra creatine nodig, als creatine door je lichaam al vanzelf aangemaakt wordt?

 

Het hoeft niet, maar het helpt wel. Creatine is verantwoordelijk voor uithouding van de spieren. Door het opnemen van extra creatine, zou je tot 20% zwaardere gewichten kunnen heffen dan normaal. Dit gaat natuurlijk tot effect hebben, dat je intensiever kan trainen. Intensiever trainen heeft tot gevolg: meer spieren!

 

Creatine kopen

 

Als je veel sport, verbruik je sneller creatine en dus is het belangrijk dit weer aan te vullen. Je hebt er in dat geval een grotere behoefte aan. Als je regelmatig creatine inneemt als sportief persoon, kan je ervoor zorgen dat je lichaam in staat is meer creatine op te slaan.

 

Je spieren kunnen dus geleidelijk aan groeien omdat je een grotere opslagplaats in je lichaam creëert als je extra creatine inneemt. Het innemen van creatine supplementen beschermt het lichaam ook. Het wordt namelijk niet uitsluitend door sporters gebruikt maar kan ook bij bepaalde ziektes helpen. Het wordt vaak gebruikt bij mensen die hartziekten hebben. Creatine heeft ook een positief effect op herstel na een blessure.

 

Op latere leeftijd kan de stof ervoor zorgen dat je meer energie hebt en je je fitter voelt. Je zou dus kunnen zeggen dat het je tot een bepaalde mate gezond en jong houdt.

 

Nog een voordeel van het innemen van creatine is dat het cholesterolverlagend werkt. Na 8 weken is het cholesterol gehalte beduidend lager en dit houdt langdurig aan. Het is dan ook geregistreerd als geneesmiddel, maar is geen verboden product tijdens sportwedstrijden omdat het ook in vlees en vis zit.

 

Verschillende studies hebben aangetoond dat creatine voor de gezondheid zeer veel voordelen biedt. Het maakt niet uit of je nou een intensieve sporter bent, of een ‘normaal’ persoon. Het zorgt ervoor dat je je fitter voelt en je gezondheid erop vooruit gaat.

 

Lees verder:

Creatine gebruik

Creatine nadelen