Krachttraining

 

Wil je trainen op pure kracht, dan gaat het iets anders in zijn werk.

 

Als je wilt beginnen met krachttraining, dan kan het best lastig zijn om uit te zoeken hoe je dat nu precies aanpakt. Daarom vind je hier een aantal stappen die voor een goed krachttraining schema zorgen, zodat je op een goede manier spieren en dus meer kracht opbouwt.

 

 

Het belangrijkste van krachttraining is zoals gezegd spieropbouw. En spieren train je door te oefenen met gewichten. Om je spieren effectief te trainen is het belangrijk om met losse gewichten te trainen. Dit heeft namelijk als voordeel dat je geen statische oefeningen doet en slechts 1 spiergroep traint, maar je tegelijkertijd meerdere spiergroepen aanpakt. Daarnaast ben je veel vrijer in de verschillende oefeningen die je kunt doen, wat je training afwisselend houdt. Ook het trainen met je eigen lichaamsgewicht is een prima manier om in je krachttraining op te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan optrekken of opdrukoefeningen.

 

Zorg er voor als je je krachttraining schema samenstelt, dat je alle spiergroepen meepakt en met namen de beenspieren. Je benen zijn de basis van je lichaam en door die te trainen kun je andere oefeningen ook makkelijker doen. De basis van alle beenoefeningen zijn de welbekende squats. Vaak overgeslagen, meestal niet leuk gevonden, maar ontzettend effectief. Neem deze dus zeker op in je schema en je zult zien dat hoe zwaarder je die benen traint, hoe beter je andere oefeningen ook kunt doen. Tijdens squats met extra gewicht op je schouders train je namelijk niet alleen je benen, maar ook je rug, buik en schouders. Vergis je dus niet in deze belangrijke oefening.

 

Als je begint met trainen is 3 keer per week ruim voldoende. Er zijn veel mensen die starten en gelijk 5 of 6 keer per week in de sportschool te vinden zijn. Deze mensen komen zichzelf tegen en je zult zien dat die uiteindelijk minder spieropbouw hebben. Hoe dat kan? Puur vanwege het feit dat spieren niet in de sportschool gemaakt worden, maar thuis. Je lichaam heeft namelijk rust nodig, tijdens deze rust zorgt je lichaam voor spierherstel en wordt er nieuw spierweefsel aangemaakt. Pak je dus te weinig rust, dan geef je je lichaam niet de kans om alles te herstellen en dus ook niet om je spieren van nieuw weefsel te voorzien.

 

Denk bij het maken van je krachttraining schema ook aan je voeding. Naast het drinken van veel water, minimaal 2,5 liter per dag, is het eten van de juiste voeding ook van groot belang. Door gezond te eten geef je je lichaam de juiste brandstoffen die nodig zijn voor een goede spieropbouw. Wat dan die gezonde voeding is? Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Dit worden ook wel complexe koolhydraten genoemd en deze dragen bij aan een goede spieropbouw. Daarnaast zijn eiwitten en gezonde vetten van belang. Eiwitten vind je uiteraard in eieren, maar ook in zuivelproducten. Een ander advies is om na een training een eiwitshake te maken van melk en eiwitpoeder. Dit is makkelijk online te verkrijgen en ook veel sportzaken verkopen het. Eiwitten helpen je lichaam namelijk je spieren te herstellen. Veel sporters merken dat ze met behulp van deze shakes minder spierpijn hebben en makkelijker een volgende training kunnen doen.